לפי נתוני ארגון הבריאות העולמי, כ-30% מכלל האנשים יחוו הפרעת חרדה במהלך חייהם. חשוב להבין שנתונים אלה מתבססים על אנשים שדיווחו על חרדה או פנו לקבל עזרה בהתמודדות איתה, ובפועל, סביר שאחוז זה גבוה יותר. בנוסף, לא כל מצב של חרדה מוגדר כהפרעת חרדה שיש קריטריונים מוגדרים לאבחנתה. רבים מאיתנו סובלים מרמות חרדה מתונות יחסית, שלאו דווקא יוגדרו כהפרעה, אבל עלולות לפגוע באיכות החיים שלנו בצורה משמעותית. לפעמים מדובר ברמת לחץ ודאגה גבוהה יחסית המלווה את האנשים בחיי היום יום, ולפעמים בהתפרצויות של חרדה סביב ארועי לחץ ומשבר. אז איך ניתן להתמודד עם חרדה בטיפול רגשי?
נירמול המצב
אנשים רבים מרגישים שתחושת הלחץ והחרדה שלהם הן חריגות ולא אופייניות לאנשים אחרים. הם מתביישים בתחושות שלהם, לא משתפים את קרוביהם, חוששים שאנשים אחרים יגלו את רגשותיהם. הניסיון להסתיר, הבושה והמאמץ הרגשי המושקע ב"הדחקת" החרדה גובים מחיר יקר, מרחיקים את האדם מאחרים ואף מגבירים את רמת החרדה הבסיסית. בטיפול, ניתן לבטא את החרדה ואת הרגשות המתלווים אליה בסביבה בטוחה ותומכת. בנוסף, בטיפול לומדים מהי חרדה ומה המנגנון שמפעיל אותה, ומבינים שמדובר בתופעה נורמלית ולא חריגה.
טכניקות של ויסות רגשי
הדרכים בהן אנחנו לרוב מתמודדים עם חרדה, באופן פרדוקסלי, נוטות להגביר אותה. חרדה גורמת להימנעות ממחשבות או התנהגויות המעוררות אותה. ההימנעות מסייעת נקודתית להוריד את רמת החרדה, אבל מובילה לחשש גדול מחזרה של מחשבות או התנהגויות ועליית החרדה. בטיפול ניתן ללמוד טכניקות יעילות לויסות רגשי שלא "עוקפות" את החרדה, אלא ממוקדות ישירות במנגנון הגופני שמפעיל אותה.
זיהוי והבנה של מקורות החרדה
הרבה פעמים מה שמלחיץ במצבי חרדה, הוא שאנחנו לא בדיוק יודעים מה מעורר אותה. היא מופיעה "משום מקום" ומערערת את תחושת השליטה שלנו. בטיפול מנתחים באופן שיטתי ומעמיק את המצבים בהם מתעוררת החרדה ומאתרים את הטריגרים שמעוררים אותה. הידע וההבנה אודות מה שקורה לנו נותנת הרגשה של שליטה על רגשותינו.
זיהוי ושינוי של דפוסי חשיבה שליליים
רוב מצבי החרדה נגרמים לאו דווקא על ידי ארועים אובייקטיביים, אלא על ידי הפרשנות הסובייקטיבית שלנו לארועים אלה. חלק גדול מהפרשנויות שלנו הן אוטומטיות, ז"א אנחנו לא מודעים לנטיה שלנו לפרש ארועים בדרך מסוימת, מה שמשמר פרשנויות מוטעות ושליליות. בטיפול לומדים לזהות דפוסי חשיבה שליליים אלה ולהמיר אותם בדרכי חשיבה ופרשנות שמקדמות התמודדות יעילה.
למידה של דרכי התמודדות יעילות שמצמצמות את רמת החרדה
לא פעם, מה שמעצים מצבי חרדה, זו האמונה שלנו שאין לנו דרכים להתמודד עם מצבים אלה. תחושה של חוסר אונים או אין מוצא מגבירה מאוד את הלחץ והדאגה. לפעמים, תחושה זו של חוסר אונים, מקורה בהתנסויות שלנו במהלך החיים, במסרים שקיבלנו מסביבתנו, בכשלונות שחווינו. חוויות שליליות אלה מבססות בתוכנו את האמונה שאין לנו דרך להתמודד עם מצבים שליליים בחיים. בטיפול מפרקים תחושה זו של חוסר אונים, מפתחים דרכי התמודדות שמותאמות לנו, מתנסים ביישום דרכים אלה באוירה בטוחה ותומכת ואז לומדים לשיים אותן גם בחיים האמיתיים.
במסגרת טיפול רגשי ניתן למתן באופן משמעותי את רמת החרדה ולשפר את איכות החיים. לא ניתן למנוע לחלוטין את רגש החרדה, וגם לא צריך לעשות זאת. חרדה היא מנגנון הישרדותי שבא להגן ולשמור עלינו. הסוד הוא להפוך את החרדה ל"בעל ברית" ששומר עלינו במצבי קיצון, אך לא פוגע בחיינו בשגרה.
コメント