top of page
טיפול רגשי בחדרה, ד"ר ליאת יכניץ

טיפול רגשי - הגישה שלי

צורת העבודה שלי מושפעת מתפיסות מקצועיות אותן פיתחתי במהלך השנים. ארצה להציג כמה מהן:

אני מאמינה בהשפעה העמוקה של הבית שממנו באנו. הבית הוא המשפחה, השכונה, השפה, החברה בה גדלנו. בתור מי שעלתה לישראל בגיל ההתבגרות וגדלה בישראל, למדתי לנווט בין ערכים של שתי תרבויות. אני מכירה היטב את הסוגיות האופייניות לאנשים החיים ביותר ממרחב תרבותי אחד ונותנת לסוגיות אלה מקום ייחודי בטיפול.

לתפיסתי, אין דרך אחת הנכונה לכולם - לא דרך חיים ולא דרך טיפול. יש אנשים המעדיפים טיפול רגשי ממוקד בפתרון בעיה ספציפית, יש כאלה שזקוקים לאוזן קשבת, יש שמעוניינים בתמיכה ועידוד, ויש כאלה הזקוקים למישהו שיוכל להציג בפניהם תפיסה אחרת, השונה משלהם. לכן, אני מאמינה בגמישות ובהתאמת שיטות הטיפול לאדם ולצרכיו הייחודיים.

אני מאמינה בקשר הנרקם בין מטפל למטופל ורואה בו אמצעי עוצמתי ליצור שינוי, להפיח תקווה ולסייע למטופל/ת למצוא את כוחות הטמונים בו/ה.

אני מייחסת חשיבות רבה ליצירת מרחב ייחודי, מכיל ובטוח, המאפשר לאנשים לחקור את סיפורם האישי ולהתבונן בו בדרך חדשה ומעצימה.

לאורך השנים למדתי שכולנו מחזיקים בערכים עמוקים המכוונים את חיינו: משפחה, הצלחה כלכלית, עזרה לזולת, בריאות, קריירה מוצלחת ועוד. לפעמים, בגלל דרישות היום יום, ערכים אלה נדחקים הצידה, מה שגורם לתחושה של חוסר סיפוק. בעיני, מטרתה של פסיכותרפיה היא להביא ערכים אלה למרכז הדיון ולהשתמש בהם כסימני דרך לשיפור בחיי האדם. 

אני מאמינה שאנשים יכולים להתגבר על רוב הקשיים. בעבודתי, אני נעזרת בהתערבויות שמעצימות את החוזקות של האדם ומסייעות לו לטפח מיומנויות חדשות. גישה זו מעודדת שינוי משמעותי ומתמשך, ומטרתה לאפשר למטופל/ת להתמודד באופן עצמאי עם אתגרים עתידיים.

 

אני משלבת בעבודתי מרכיבים של הגישות הטיפוליות הבאות:

טיפול קוגניטיבי התנהגותי (CBT)

טיפול קוגניטיבי התנהגותי מתמקד בזיהוי ושינוי של דפוסי חשיבה שליליים התורמים למצוקה רגשית. מטרתו היא לעזור לאנשים לפתח אסטרטגיות התמודדות בריאות יותר על ידי עיצוב מחדש של תהליכי חשיבה ועל ידי למידה של דפוסי תגובה יעילים. גישה זו נחקרה רבות והוכחה כיעילה בטיפול במגוון מצבים נפשיים, כגון הפרעות חרדה, דיכאון, התמודדות עם כעס ועוד. שיטה זו מתאימה גם להתערבות קצרת טווח לטיפול בבעיה ספציפית וגם לשילוב בטיפול ממושך יותר.

גישה הומניסטית

הגישה ההומניסטית מתמקדת באדם ומדגישה את הפוטנציאל המולד לצמיחה הטמון בכל אחד מאיתנו. טיפול הומניסטי נועד לעזור לנו לפתח תחושת עצמי חיובית, לשפר את ההערכה העצמית ולעודד צמיחה אישית באמצעות התבוננות וקבלה עצמית. בתהליך הטיפול המטופל לומד לקחת אחריות על בחירותיו ופעולותיו ולערוך שינויים חיוביים בחייו. גישה הומניסטית מתאימה לטיפול בסוגיות הקשורות להערכה עצמית, שאלות של זהות, התפתחות אישית ועוד.

גישה התייחסותית

גישה התייחסותית בפסיכותרפיה מתמקדת במרכזיות של מערכות יחסים וקשרים בינאישיים בחיינו. היא מניחה כי חיבור עם אחרים הוא אבן היסוד של רווחתנו הנפשית, וכי ניתוק מוביל לסבל ולמצוקה. מערכת היחסים בין מטפל למטופל הינה היבט מכריע בתהליך הריפוי, המספק מרחב בטוח בו ניתן לחקור ולשנות דפוסי קשר קיימים. הטיפול ההתייחסותי מסייע לאנשים לשפר את הכישורים הבין-אישיים שלהם, להגביר את המודעות העצמית ולבנות מערכות יחסים מספקות יותר.

תרפיית קבלה ומחויבות (ACT)

תרפיית קבלה ומחויבות מתמקדת בקבלת המחשבות והרגשות שלנו (גם השליליים), במקום בניסיון לשנות או להעלים אותם. מטרת הגישה היא לעזור לאנשים לזהות את הערכים המשמעותיים עבורם ולהתחייב לנקוט בפעולה התואמת ערכים אלה. בטיפול מושם דגש על חמלה עצמית, פיתוח של גמישות פסיכולוגית ויכולת להיות נוכח ב"כאן ועכשיו". תרפיית קבלה ומחויבות יעילה במיוחד במצבים של חרדה, דיכאון, התמודדות עם שינויים משמעותיים ועוד.

bottom of page